Geenidoping hevosurheilun uusi milkshake

27.09.2020

Raviurheilu on harvoin ollut edelläkävijä hevosten kilpailukyvyn parantamiseen käytetyissä kielletyissä aineissa, mutta niin kuin milkshake aikoinaan nyt on tilalle astunut geenidoping. 

Laukkaurheilussa sekä milkshake että geenidoping on lähes tulkoon hyödyttömiä, koska kilpailusuoritus harvemmin kestää 90 sekuntia kauempaa jonka jälkeen sekä milkshakin että geenidopingin suoritukseen vaikuttavat aineet alkavat hyödyttämään.

Niinpä raviurheilu on ansioitunut näissä kahdessa kielletyssä aineessa.

Geenidoping mitä se on?

Geenidoping on tullut sairauksien parantamisesta, urheilijoiden kykyjen parantamiseen. Käyttötarkoituksia on mm. kivunlievitys, hapen kuljetus, lihastenkasvu ja punasolujen lisääntymiseen*.

     (*paviaaneilla tehdyssä tutkimuksessa EPO-geenien siirtämistä paviaaneihin 10 viikossa punasolujen määrä lisääntyi 30%)

Hevosilla usein kielletty tarkoitus on nostaa punasolujen määrää, saada elimistö kuljettamaan happea enemmän jolloin hevonen pystyy juoksemaan pidempää ja kovempaa kuin omilla geeneillään pystyisi.

Geenidoping ei ole annosteltavissa muutama tunti ennen suoritusta niinkuin milkshake vaan geenien manipulointi suoritetaan kuukausien aikana. Kun hevoseen lisätään soluja (mihin tarkoitukseen haluaakaan), ei solu elä ikuisesti vaan keinotekoisia soluja joutuu lisäämään pidemmällä aikavälillä. Eikä läheskään kaikki "istutetut solut" kiinnity vaan ne kuolevat pois ennen kuin alkavat toimimaan. 

Hevosille tehdään paljonkin laillisia solujen muokkaamishoitoja, myös niissä kannattaa huomioida että hevonen tulee luultavasti tarvitsemaan koko loppu kilpailu-uransa ajaksi aina silloin tällöin boostia jotta hyöty säilyy, esimerkiksi jännevammojen hoidossa tai nivelrikkojen hoidossa ei vain paraneminen riitä vaan hoitoa täytyy ylläpitää koko loppu kilpailu-uran.

Geenidoping ei tule korvaamaan jalostuksen tuomia hyviä geenejä koskaan, mutta geenidoping voi ratkaista voittaako hevonen vai onko toinen ja geenidoping voi lisätä hevosten kilpailu-urien pituutta.

Ensimmäinen käry kaikista urheiluista jopa ihmisurheilu mukaan lukien, osui ravivalmentajalle:

Amerikkalainen valmentaja kärysi kahden hevosensa geenien manipulaatiosta, eli valmentaja oli lisännyt keinotekoisia soluja hevosiinsa (IOX-2) jotka lisäävät mm. punasolujen määrää. Geenimanipulaatio siis kuulostaa siltä että siitä ei voi jäädä kiinni, mutta koska manipulaatio tapahtuu aikuisille hevosille (vielä) ei keinotekoiset solut ole DNA:ssa vaan ne "pyörittävät yksinään omaa toimintaansa", näin ollen siis niistä voi jäädä kiinni niin kuin amerikkalainen valmentaja joka sai toiminnastaan 20v kilpailukiellon hevosurheilussa.




Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita