Pähkinöitä


1.12.2019

Australialaisen tutkimuksen mukaan vakavia loukkaantumisia laukkahevosilla voidaan estää, mikäli hevosta treenataan myös kilpailuihin tarkoitetuilla radoilla. Tutkijoiden suosituksesta hevonen tarvitsee noin 8-12 viikon, kerran viikossa valmennuksen kilparadalla jotta elimistö, lihaksisto sekä liikeradat mukautuvat alustaan jossa hevonen kilpailee. Kun hevonen on totutettu pohjalle, ei ylläpito enää vaadi niin useaa valmennusta kilparadoilla. Monellakaan valmentajalla ei kotiradat vastaa samaa alustaa kuin kilparadat, niinpä hevonen voi saada vaurioita juostessaan radalla johon ei ole tottunut. 




2.12.2019

Kanadassa on kehitetty ensimmäinen kirurginen toimenpide estämään kaviokuumeessa olevien hevosten kavioluun rotaatiota (kavioluu alkaa kääntymään ja painumaan kärjestä kohti pohjaa). Saskatchewan eläinlääkärien koulussa on kehitetty eräänlainen ruuvi joka leikkauksella asennetaan kavionpohjasta lävitse tukemaan kavioluuta joka estää luun kääntymisen. Ruuveja on tähän mennessä asennettu terveille hevosille ja hevoset eivät ole alkaneet ontumaan paineesta. Kaviokuumeen synnyn kaikkia syitä ei ole selvillä, mutta voi johtua tulehduksesta ( esim. kohduntulehdus), myrkytystilat, mekaaninen. Tavallisin syy on aineenvaihdollinen syy josta seuraus kaviokuume (esim. laidun, väkirehut). Kaviokuumeelle alttiille hevosille tärkein on kivennäisten tasapaino, ruokinnassa ei saa tapahtua isoja muutoksia, myös rautakuureja on suositeltu välttämään kaviokuume hevosilla sekä kylmäystä akuutissa tilassa koska verenkierto on jo ennestään häiriintynyt. Kaviokuume on erittäin kivulias sairaus, niinpä kipulääke eläinlääkäriltä on aina ehdoton.  

3.12.2019

Ruotsissa taas varoiteltiin herpesviruksesta hevosilla, virusta on 8 eri tyyppiä joista 1-5 esiintyy hevosilla. EHV 2 ja 5 ei ole rokotetta. Herpesvirus hevosilla on huomattavasti luultua yleisempi ja esiintyy kaikkialla maailmassa. Tunnetuin on aborttivirus joka voi aiheuttaa suurta taloudellista tuhoa siittoloissa ja herpesvirus voi aiheuttaa myös hermosto-oireita, joka sai suurta mediahuomiota Norjan Hevosfestivaaleilla viime talvena. Mutta vähemmän huomiota mediassa saanut gammaherpesvirus (2 ja 5) varsinkin urheiluhevosille EHV 5 sairastaminen voi aiheuttaa, Equine multinodular pulmonary fibrosis, EMPF taudin joka aiheuttaa keuhkoihin kiinteitä kyhmyjä vaurioittaen keuhkokudosta ja jopa yhdistetty lymfoomakasvaimiin hevosilla. EMPF tauti on tavattu 4-28v hevosilla ja se vaikeuttaa keuhkojen toimintaa. Viruksessa usein tulee keltaista(vihertävää) paksua limaa kummastakin sieraimesta ( flunssan oireita), mutta joskus virus voi olla täysin oireeton hevosella vaikka kantaja olisikin. Mikäli hevosella on keltaista limaa sieraimissa on kuljetus ja liikuttaminen ehdottomasti kielletty, virus vie aikansa parantua ja mikäli liian nopeasti aletaan valmentamaan, aiheuttaa se monesti jälkitauteja sekä voi aiheuttaa epidemioita. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita