Hevoset (ja blogisti) laitumelta työntekoon. Hevosen ensi askeleet kohti kilpailuja.

24.08.2019

Satoja ja satoja oppeja, kirjoja, kirjoituksia, videoita, asiantuntijoita, valmentajia ja tyylejä on opettaa hevonen kilpakenttien sulavaksi rusettihaiksi tai raviratojen *suurten prosenttien hevoseksi. 

      *Totopelivaihtojen suurimmat pelit keräävillä hevosilla on isoimmat prosentit. Osuus         jota hevonen on pelattu vrt. muut.

Asiaan, nuorten hevosten koulutus on kuin kaksi eri maailmaa ratsastuksessa ja raviurheilussa. Ratsastajilla monesti näkee lihavia, kömpelöitä ja isoja hevosia suikkivan pienellä ympyrällä liinan päässä ihmisen huitoen ja huiskien, hevosen painelevan kahtasataa ympyrää, jalkojen tuskin osuvan maahan. Stressaantuneena ja jopa vaarallisesti riehuen.

Raviurheilussa nuo tulevaisuuden tuliset kilpaurheilijat, kävelevät sievästi taluttajien kanssa. Kaikki käsittely on rauhallista ja jäntevää, missään tapauksessa riehumisia tai loikkimisia ei hevosille kouluteta.

Tässä on sellainen asia josta kannattaa ottaa oppia, varsinkin kun hevostenlaatu on parantunut myös ratsastuksessa niin paljon että hevoset ovat luonnostaan reaktiivisia.

Jo lähtökohtaisesti kun viet hevosen ratsuttajalle tai ratsutat itse, aloita silmäyksestä pihamaalle. Mikäli tarhat on pieniä, tarhausajat lyhyitä, ruoka huippulaadukasta, ei yhteistarhausta hevosilla sekä mitä luultavammin ratsuttaja joka kehuu kouluttaneensa kymmeniä ellei satoja villejä ja "hulluja" hevosia ratsuiksi, kuinka ne ovat riehuneet ja loikkineet, olleet ns. kesytettäviä. Laittakaa polle autoon ja etsikää uusi ratsuttaja jos tuollaiselle pihalle päädytte.

Hevonen on niin arvokas eläin että ei kannata heti jo pelkässä opetuksessa pilata hevosta. Opetusvaiheessa hevosen ei kuulu oppia riehumaan juoksuttaessa ja ihmisen käsiteltäessä, hevosen pitää olla rauhallinen ja luottavainen koko matkan kilparadoille asti.

Opetuksessa hevosten on hyvä saada olla isoissa tarhoissa taikka laitumilla, tietysti katos oltava kun Suomen syksyt on sateisia. Hevoset ei tarvitse sisäänratsastuksen aikana valtavia määriä erilaisia rehuja ja huippulaadukasta keväällistä uutta heinää, vanhempi heinä on ihan hyvä sisäänratsastuksen aikana. Uudessa sadossa on valtavasti energiaa ja se saa hevosen villiintymään, jos ei ole mitään mihinkä tuhlata energiaa.     7. Kuinka ruokinta vaikuttaa hermostoon?

Tarhakaverit on kaikista parasta energian purkamista nuorille hevosille, isot tarhat sellaisilla pohjilla ettei hyvälle pohjalle päästessään maneesiin tai kentälle ole intoa olla yli-innokas.

Kaikki käsittely ja tekeminen täytyy olla hallittua nuorilla hevosilla, riehumista ei pidä sallia missään olosuhteissa kun hevonen työskentelee ihmisen kanssa. Se ei saa hyppiä liinassa, sitä ei saa irtojuoksuttaa häntä kaarella, kyljet pumpaten, se syö luottamusta ihmiseen sekä se on vaarallista hevosille. 

Varmin keino saada rodeohevonen on laittaa satulaa ja painoa selkään (tekoihminen) ja siitä imauttaa hevonen liikkeelle ja "antaa pukitella että tottuu". No ei totu. Se oppii tekemään rodeo-esityksiä. Sitä tuskin kukaan haluaa. Ne ei saa pukitella ja hyppiä varusteet päällä tai paino selässä, se ei ole mitään muuta kuin hevosen pilaamista.

Toinen tärkeä asia sen luottavaisen ja rauhallisen hevosen lisäksi on omistajien ja hevosten käsittelijöiden ymmärtävän että sisäänratsastus ei ole se mitä varten hevonen on hankittu, sitä ei voi jatkaa kuukausi ja jopa vuosi tolkulla, hevosen pidellessä lomia milloin sateen ja milloin tuulen tai tuiskun takia. Se sisäänratsastus täytyy tapahtua säännöllisesti ja jatkuvasti etenemällä kohti päämäärää. Kun hevonen on sisäänratsastettu valmiiksi, sen voi heittää vaikka 10 vuodeksi laitumeen, silti hevonen muistaa opit. Se on tärkeä vaihe joka pitää tapahtua rauhallisesti ja sujuvasti sukkelaan. 



 


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita