Hevosten rehujen säilyvyys - Suositus lukea jokaisen hevosihmisen.

21.03.2020

Ostamalla tukkueriä rehuja säästää monesti hinnassa, mutta kuinka kauan tuotteet säilyvät ja ravintoaineet säilyy? Tässä muutama yksinkertainen vinkki.

Heinä:

Suomessa iso osa heinästä on muovipaaleissa ja niissä ei ole yhtä ja ainoaa "viimeistä päivää", niiden säilyvyys on pitkälti kiinni muovin, pakkauksen ja kuljetuksen onnistumisesta.

Joskus jos paaleja on kovakouraisesti siirrelty saattaa hyväkin heinä pilaantua nopeasti mikäli muovipaalit ovat esimerkiksi paalauskoneesta tai kuljetuksessa pudonneet liian kovaa ja muovin liimapinta on päästänyt ilmaa paaleihin sisälle, voi heinä pilaantua jo muutamassa viikossa, riippuen keleistä. Paalien liikuttelu lienee suurin riskitekijä heinän laatuun. 

Kuivaheinä pienpaaleissa tai suurissa paaleissa ilman muovia taas on erittäin hyvin säilyvää mikäli säilytys onnistuu. Kuivapaaleja ei pidä asetella lattiaa vasten vaan aina esimerkiksi lavojen päälle, betonilattiat voi varsinkin nostaa kosteutta heiniin joka saattaa pilaannuttaa koko varastollisen heinää. Eli aina säilytys niin ettei lattiaan osu heinät. Kuivaheinä menettää suurimman osan ravintoaineistaan ensimmäisien kuukausien aikana, näin ollen heinän ollessa 6kk vanhaa tai 2v vanhaa, ei ravintoarvoissa silti ole suuria eroja. A-vitamiini poistuu noin 10% kuukaudessa eli vitamiinitäydennystä hevosten tulee saada lisärehuista. Kuivaheinä myös menettää tuoksuaan varastoidessa, tuoksun puuttuminen ei kuitenkaan ole merkki heinänlaadusta.


Väkirehut ja viljat: 

Kokonaisena jyvänä säilötty vilja kuivassa ja tuholaisilta suojassa pysyy hyvänä jopa vuosia. Litistettynä säilövyys on kuitenkin vain viikkoja, suurien määrien litistämistä kerralla ja pitkäksi aikaa ei ole suositeltavaa.

Pelletöityjen rehujen säilyvyys on noin 6kk valmistamisesta, lämpökäsitellyissä rehuissa on moni bakteeri poistunut valmistusprosessissa jolloin rehujen säilyvyys on hyvä. 

Mysleissä säilyvyys on noin 3kk valmistuksesta. Kerro siis hevosesi päiväannos 90 ja se on se määrä jonka voit tilata valmiiksi varastoon jotta tiedät rehujen olevan hintansa arvoisia.

Kaikissa rehuissa kuitenkin ajan myötä vitamiini ja kivennäispitoisuudet laskevat vaikka tuote pysyisi hyvänä.

Rehut täytyy säilyttää kuivassa ja tuholaisilta suojatuissa tiloissa. Avattuja säkkejä tai rehuja avonaisissa astioissa ei kannata säilyttää liian pitkää aikaa. 

Yksi rehulaatu kuitenkin tekee poikkeuksen edellä mainittuihin, mikäli rehun rasvamäärä ylittää 8% sitä ei pitäisi varastoida turhaan. Erittäin rasvainen rehu härskiintyy nopeasti, mitä suurempi rasva% sitä vähemmän aikaa rehua pitää varastoida.

Lyhyesti:

Muovipaalit: - ei voi arvioida, tilakohtainen

Kuivaheinä: hyvä säilytys, vuosia 

Kokonainen vilja: hyvä säilytys, vuosia

Litistetty vilja: vain viikkoja

Pelletöidyt rehut: n. 6kk

Myslit: n. 3kk

Rasvaiset rehut (yli 8%): mitä rasvaisempi sitä vähemmän aikaa rehua kuuluu säilöä p.g.a. härskiintyminen.

Rasvaiset rehut sekä öljyt: tärkein on säilöä auringonvalolta suojattuna. Muuten tuote saattaa härskiintyä jopa tunneissa. 

Suomalaisissa rehuissa on hyvä laadunvalvonta, kotimaisten rehusäkkien merkinnät ovat siis luotettavia. 

Huono säilytys, kostea tai kuuma ilmasto, tuholaiset ja avatut säkit pilaannuttavat rehut kuitenkin erittäin nopeasti. Mikäli sinulla ei ole hyviä säilytystiloja rehuille, ei ole suositeltavaa ostaa isoja eriä kerralla. 







Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita