Kaviokuume ja metabolinen oireyhtymä, vinkkejä arkeen Englannista.

30.06.2019

Suomessa on vasta viime vuosikymmenenä herätty hevosten elintasosairauksiin, sairauksiin joilla on (ainakin) erittäin paljon tekemistä pitkään johtuneesta liikalihavuudesta. Maissa joissa laidun on lähes koko vuoden vihreä ja paljon ponirotuja on huomattavasti enemmän tietoa kyseisistä sairauksista. Tässä siis arjen vinkkejä Englannista, kuinka elää kaviokuumeesta tai metabolisesta oireyhtymästä sairastavien hevosten kanssa . 

Hevosten ihraniska: Opi tuntemaan hevosesi niska!

Tiedätte hevoset joilla näyttää rasvaa kerääntyneen niskaan,niskasta voi kokeilemalla aavistaa milloin kaviokuume on tulossa. Niska saattaa jopa yhden yön aikana kovettua, koska sinne kerääntyy nestettä kun hevosen elektrolyytti/mineraali tasapaino ei ole kunnossa. Kun tunnet hevosen niskan kovettuneen sinun pitää välittömästi ottaa hevonen pois laitumelta ja liottaa kaikki heinät mitä hevoselle annat, ei vain Suomessa paljon puhutun sokerin takia vaan kaliumin takia. Kaliumista jopa 50% liukenee kun heinää liottaa ainakin tunnin verran. 

Suola: Ei vapaasti vaan ruokkimalla!

Hevosen elimistön joutuessa epätasapainoon, sairaudet laukeavat. Siitä syystä Englannissa ei suositella kaviokuumeesta tai metabolisesta oireyhtymästä sairastaville hevosille käyttää suolakiviä ja luottaa hevosten "tietoon" kuinka paljon syödä suolaa. Vaan hevosille suositellaan syöttämään suolaa kerran tai kahdesti päivässä, 500kg hevoselle ainakin 2 ruokalusikallista päivässä, jota pitää tottakai säätää liikunnan ja lämpötilan mukaan.  Hevoselle sopivia suoloja ovat merisuola ja himalajansuola, mikäli hevosen ruuassa on jo joukossa jodia ei pidä jodisuolaa antaa.

Nitraatti, typpi(= mitataan sulavaraakavalkuainen) ja kalium on siis ne jotka voivat aiheuttaa hevoselle sairauksien pahenemista, laittamalla elimistön epätasapainoon. Niinpä Englannissa suositellaan varsinkin välttämään "syysheinää" hevosille joilla kyseisiä sairauksia esiintyy. Ja ehkäisemään suolalla (ei vapaa vaan ruokittu) sekä tarkkailemalla hevosten olemusta ja reagoimaan heti kun niskassa tapahtuu nesteen kerääntymistä.

Myös headshaking sekä huonosti tiinehtyvillä tammoilla saattaa esiintyä liian paljon kaliumia ja nitraattia suhteessa suolan määrään. 

Laidun:

Raiheinää suositellaan Englannissa välttämään hevosten laitumilla, sitä käytetään lihakarjan lihottamiseen ja sen koostumus on liian kaliumpitoista, raiheinä lihottaa sekapellolla lihakarjaa n.0,75kg päivässä kuin taas puhdas raiheinäpelto lihottaa karjaa n. 1,5kg päivässä. Se on siis erittäin herkästi lihottavaa rehua. 

 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita