Milkshake hevosellesi parantamaan suoritusta.

17.05.2019

Milkshake on niitä harvoja suoritusta mahdollisesti parantavia aineita jotka ovat ensin olleet raviurheilussa sitten myöhemmin laukkapuolelle siirtynyt. 

Mistä tämä johtuu? Yksinkertaisesti siitä syystä että milkshake toimii parhaiten yli 90 sekuntia kestävässä suorituksessa, laukkahevosilla siitä ei lyhkäisten matkojen takia ole niin paljoa hyötyä siis kuin ravihevosilla. 

Mitä milkshake on? Milkshake on bikarbonaattia eli soodaa ja nimi on tullut kun sooda alkaa vedessä kuplimaan. Sooda ei kuitenkaan ole ainoa osa, vaan yhtä tärkeitä jollei jopa tärkeämpiä milkshakissä on sokerit, vitamiinit ja elektrolyytit veteen sekoitettuna. Se sooda siis on vain yksi ainesosa ja niitä muita hevonen syö mielellään niin mitään syytä ei ole olla antamatta niitä hevosille.

"Sokeri on kilpahevosille parempi energianlähde kilpailukaudella, varsinkin kesällä, kuin esimerkiksi valkuainen." 2. Ruokinnan perusjuttuja

Milkshake voi aiheuttaa hevoselle ripulia, mutta itse seoksesta ei ole muuta vaara. Vaarallisin siinä on kun hevonen ei syö soodaa niin annostelu annetaan letkutuksella ja se voi olla vaarallista hevoselle, enemmän siis haittaa kuin hyötyä. 

Milkshake annetaan 4-6 tuntia ennen kilpailusuoritusta jotta se olisi tehokkaimmillaan. Letkutus on kuitenkin kiellettyä ja välillä harvoin voidaan Suomessakin testata eli sitä ei kannata kokeilla.

Mutta ei siinä tarvitse olla tyhmäkään ja olla käyttämättä tietoa hyväksi, nyt selvitetään kuinka antaa hevosellesi milkshake-efekti eli enemmän kestävyyttä yli 90 sekunnin suorituksiin.

1) Raja-arvot Suomessa on:  totaali hiilidioksidi (TCO2) < 36 mmol/l plasmassa, normaalisti hevosella on arvo noin (jos amerikkalaisia on uskominen) 31 mmol/l jokaisella hevosella se voi vaihdella. Eli teoriassa ihanteellinen luku olisi lähes 35, jotta hevosella on maitohaponpuskureita tarpeeksi veressä ja kilpailusuoritus on kestävämpi.

Kuinka moni tietää hevosensa normaalit arvot? 

Koska, miten ja milloin voi vaikuttaa että saa milkshake-efektin ilman letkuttamista ja ilman pelkoa dopingista.

Mikäli hevosella ajetaan kova valmennus max 2 vk ennen isompaa kilpailua, tuottaa elimistö puskuriaineita jottei maitohappoa voi kertyä lihaksiin niin paljon, eli hevonen kestää pidempään. Kova valmennus ei kuitenkaan voi olla jokaista lounasravilähtöä varten vaan se tarvitsee suunnitella tarkasti ja testata omalla hevosellaan, jokainen hevonen on yksilö. Ja siinä kovan valmennuksen sekä kilpailun välisellä ajalla ei niitä puskuriaineita saa tuhlata kotiradalle, vaan hevosen pitää antaa säilyttää varastonsa.

Onnistuakseen parhaimpaan mahdolliseen kilpailusuoritukseen on hevosella oltava riittävästi hitaita ja kevyitä hiittejä takana, jotta siitä kovemmasta hiitistä on hyötyä, jos hevosta rasitetaan liikaa valmennuskaudella tai ennen kilpailuja tästä blogi-kirjoituksesta ja suorituksen parantamisesta ei ole mitään hyötyä hevosellesi. 

Vain hiljaa, huolella ja tarpeeksi rutiininomaisesti valmennetuille hevosille on hyötyä kovemmasta valmennuksesta silloin tällöin. Esimerkkinä vaikka hevonen jota treenataan lähes aina 1.35-1.40 väliin, voi todellakin hyötyä siitä huomattavasti reippaammasta hiitistä muutaman viikon ennen kilpailua. 

Sitten tietysti jokainen kilpahevonen tarvitsee vitamiinit, elektrolyytit ja energiaa suorittaakseen, niitä voi jokainen annostella mielensä mukaan. 





Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita