Vain otettu lääke auttaa.

28.05.2019

Jokainen kenellä on kissoja ja niitä olet madottanut, tietää että ei se niin helppoa ole. Ei se ole aina hevostenkaan kanssa, mutta ehdottomasti yksi tärkeimmistä hevosenhoitajan tai apuvalmentajan tehtävistä on tarkastaa hevosten saavan niille tarkoitetut lääkkeet. 

Osa hevosista sylkäisee lääkkeet lattialle tai kieltäytyy ottamasta, mutta se on tilanne jossa ehdottomasti täytyy pyytää apua tai keksiä keinot kuinka hevoselle saa lääkkeet annettua. Ja mikäli hevonen ei ole saanut määrättyä annostusta, täytyy sille pyrkiä antamaan sen. 

Kaikkein helpoimmalla pääsee kun opettaa hevosen liikutuksen jälkeen saamaan ruiskulla vaikka hyvänmakuisia vitamiineja. Silloin luultavasti saa pahanmakuisenkin annettua helpommalla. Myös kekseliäimmät voivat vaikka porkkanaan porata reiän ja kokeilla sillä keinolla. 

Jos on ruokaan sekoitettavia lääkkeitä, ne kannattaa ehdottomasti annostella pieneen annokseen ruokaa jotta varmasti näkee hevosen syövän kaikki. Pillerit täytyy murskata. Hevonen on niin tarkka eläin, että monet jopa kalkkia ja kivennäistä erottelee ruoastaan.

Kaikista helpointa ainakin isoimmissa talleissa on että joku tietty henkilö on ns. "lääkevastaava" hän antaa ja pitää lääkekirjanpitoa kuka on saanut ja mitä. 

Lääkkeiden antaminen olisi kilpahevosilla ainakin viisainta tehdä tilassa jossa hevoset eivät nuoleskele seiniä tai imuroi lattiaa. Se on pieni homma tehdä sen eteen että valmentajan kortti ei joudu hyllylle, jos esimerkiksi joku muu hevonen on vahingossa päässyt lääkityn hevosen karsinaan ja syönyt lääkettä. Sama koskee lääkkeen antajan käsien pesua ja vaatteita jos hevonen on niihin pyyhkinyt lääkettä. Hoitajille myös täytyisi olla itsestäänselvyys ettei taskuissa ole omia lääkkeitä mukana, sama koskee suklaata ja kahvia, niille täytyy olla muut paikat kuin tallinkäytävä. 

Kilpahevosilla myös sitä klinikalla tarjottua lääkitystä ei kannata jättää puolitiehen tai säästellä tallissa, vaikka varoajat voivat olla tuskallisen pitkiä. Kipulääkkeet kyllä voivat rasittaa hevosen vatsaa mutta voivat myös helpottaa mikäli hevosella on kilpailu(tai valmennus)kautta takana ja tullut lihasperäisiä jännitystiloja, sen määrätyn kipulääkkeen avulla voi moni tuleva ongelma poistua. (lähes) Jokainen vajaa lääkepakkaus tallissa on kesken jäänyt kuuri ja se on huono asia. 

Toinen asia joka on ollut muissa Pohjoismaissa pöydällä on ulkomailta tilattavat lääkkeet hevosille, niitä myydään erittäin helposti ja toimitetaan joka kolkkaan. Mutta norjalaiset(ainakin kirjoittivat siitä) esimerkiksi oli testannut tilattavan omeprazolen ja siinä ei ollut yhtään lääkeainetta mukana vaan testissä annoksesta löytyi mm. Viagrassa käytettäviä ainesosia. Muista hienoista purkeista oli löytynyt lähinnä vettä ja väriaineita, osassa oli sokeria, säilöntäaineita sekä aminohappoja. Mutta missään ei juuri ole itse mainostettua tuotetta.

Eräs amerikkalainen valmentaja sai maksaa kalliisti siitä että luuli tilaavansa ITPP:tä "nettikaupasta" kilpahevoselleen, tuote sisälsikin 0% ITPP:tä ja sijalla oli oopiumia. Siitä kiitokseksi valmentaja sai 5v kilpailukiellon. ITPP on testattu hiirillä ja sai ne kestämään paremmin, kuitenkin hevosille mikäli ainetta tuotettaisiin hinnan pitäisi olla lähes 7 numeroinen, ITPP on erittäin hankala ja vaativa tuottaa, sekä hevosen annostus on hiukkasen erilainen kuin hiirien. Hinta perustuen hiiritutkimuksen budjettiin. 

 


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita